Sunday, November 2, 2008

Harvinainen sinetti 600-luvulta eKr.

Jerusalemista on löydetty harvinainen sinetti, joka kuvaa jousella ampuvaa sotilasta. Sinetti on ajoitettu 600-luvulle eKr. ja on tyylinsä perusteella saanut vaikutteita assyrialaisesta ikonografiasta. Sinetti on valmistettu mustasta kivestä ja kaiverrus on huolellisesti tehty. Jousiampujan lisäksi sinettiin on kaiverrettu nimi Hagab (לחגב/lhgb = Hagabille kuuluva) , joka on sinentin omistaneen henkilön nimi. Ilmeisesti kyseessä on ollut tärkeä sotilashenkilö 600-luvun Juudasta. Lisää sinetistä ja sinetin kuva.

Sinetti löydettiin Länsimuurin aukiolla tehdyissä kaivauksissa, joissa on kahden viime vuoden aikana löytynyt merkittäviä jäänteitä 700-600-luvun eKr. Jerusalemista. Alue on osoittautumassa hyvin merkittäväksi kohteeksi näiden vuosisatojen Jerusalemin historiaa tutkittaessa, koska koskaan aikaisemmin ei ole löydetty ensimmäisen temppelin aikaisia rakennuksia vain runsaan 100 metrin päästä temppelialuetta. Rakennukset ovat hyvin säilyneet, ja niistä osassa huoneita muurit seisovat edelleen alkuperäisessä korkeudessaan. Kaivauksissa on löydetty myös sinetti, jossa on kaiverrus lntnyhw bn jsh (לנתניהו בן יאש) eli Netanyahulle Yaushin pojalle. Lisäksi alueelta on löydetty ns. lmlk-sinettejä, jotka liittyvät 700-600-lukujen veronkantoon Juudassa.

Kaivauksia Länsimuurin aukiolla johtaa Shlomit Wexler-Bdoulah ja Alexander Onn. Kaivausten etenemistä odotetaan suurella mielenkiinnolla.

No comments: